Blog's Menu

B33 army shop - napake katere vas lahko stanejo življenja - part 2

Od 9 let nazaj

B33 army shop vam predstavi članek o napakah, katere nas lahko stanejo življenja - part 2:Konzerviranje hrane

 

Konzerviranje hrane ni težko, seveda v kolikor sledite receptu. Vendar pozor nepravilen postopek lahko privede do zelo težke bolezni imenovane botulizem. Botulízem (lat. botulismus) je bolezen zaradi okužbe z nevrotoksinom botulinom, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum in se kaže z ohromitvijo mišic, ki poteka po telesu od zgoraj navzdol. Botulus je latinska beseda za klobaso. Do okužbe z botulinom pride namreč največkrat zaradi zastrupitve z neustrezno konzervirano hrano. Clostridium botulinum je anaerobna bakterija in se zato zlasti v nepravilno pripravljenih konzervah uspešno razmnožuje.

V tem primeru je konzerva (pločevinka) pogosto napihnjena in že na videz neuporabna. Znane so tudi zastrupitve z medom pri dojenčkih. Med lahko namreč vsebuje bakterijske spore, ki se nato po zaužitju aktivirajo v črevesju in proizvajajo ter izločajo botulin.

Eden najbolj znanih primerov botulizma se je zgodil leta 1922 blizu jezera Loch Maree na Škotskem, kjer je umrlo osem ribičev zaradi zaužitja zastrupljene ribje paštete. Botulin blokira prenos signala med živcem in mišico, saj zavre izločanje acetilholina v živčno-mišičnem stiku.

Najprej so običajno prizadete mišice očesnih vek in bolnik zasledi motnje vida. Zenice se razširijo. Nadalje so prizadete ustnice, jezik, lica in žrelo. Bolnik ima suha usta ter občuti žejo, prizadeta sta tudi požiranje in govor. Vročina se običajno ne pojavi. V hujših primerih se ohromelost širi od glave navzdol na notranje organe; nastopi bljuvanje, driska, kasneje zaprtje in trebušni krči. Smrt nastopi zaradi zastoja dihanja (ker pride do ohromitve dihalih mišic) in/ali zastoja srca (zaradi ohromelosti srčne mišice).

Zdravljenje temelji na odstranitvi strupa iz prebavil, ki se še ni vsrkal v krvni obtok ter na lajšanju simptomov. Obstajajo protistrupi, ki v krvnem obtoku inaktivirajo botulin tipov A, B in E. Uporaba protistrupa v teh primerih zniža smrtnost iz 90 % na okoli 10–15 %. Za botulin tipa F zaenkrat priotistrupa ne poznamo.

Znaki ohromelosti mišičja ostanejo zelo dolgo, tudi več mesecev po okužbi.

Obstajata dve metodi konzerviranja: vodna kopel ter pritisk. Prva metoda je lažja, vendar deluje le pri določeni vrsi hrane, katera ima veliko kisline. Če želite biti absolutno prepričani, da se ne boste infekticirali z botulizmom je priporočljiva medota pritiska. To je zato, ker je prisotna temperature višja in tako lažje uniči Clostridium botulinum bakterijo.

Predno zužijete konzervirano hrano, jo morate pred tem temeljito pregledati. V kolikor je embalaža poškodovana ali je sama vsebina pločevinke penasta, brezbarvna in ima neprijeten vonj, morate tovrstno hrano nemudoma zavreči.

 

B33 army shop

 

Bodite opremljeni! Opremite se na www.opremljen.si

Že imate svoj priročen paket prve pomoči za okoli pasu?

Nakup lahko opravite v B33 army shop na www.opremljen.si ali na spodnji povezavi:

https://opremljen.si/vojaska-oprema/prva-pomoc.html