Blog's Menu

Ko pri rezu vinske trte priskoči na pomoč vojaška preklopna žaga

Od 10 let nazaj

 

Praktični napotki pred rezjo vinske trte:

- šparon iz starega šparona je bolj roden kot šparon iz lanskega reznika, kjer so običajno rozge zelo bujne.

- rodni les, ki izhaja iz dvoletnega lesa, ta pa iz starine (lanski čep) je do 40% manj roden kot dvoleten, ki izrašča iz triletnega lesa.

 - Če izrašča šparon nad osnovno žico nujno potrebuje ob sebi tudi reznik, v primeru, ko je zasnova šparona pod osnovno žico ga lahko krajšamo na velikost čepa, ali ga v celoti tudi opustimo.

- Ko hočemo starejšo trto znižati moramo skrajšati šparone in zmanjšati ali v celoti tudi opustiti število reznikov na trti in deloma z udarcem ali zarezovanjem prizadeti trto na tisti višini dela, kjer želimo vzpodbuditi rast mladik iz spečih oči.

- Na trti nimamo nikoli več reznikov, kot šparonov

- Na reznikih trta prej in bolj bujno odžene, zaradi tega imamo lahko škrbaste šparone in zakrnela očesa na šparonih (konkurenca).

- Pretirana “glava” na trtah deluje kot zamašek, ki ovira prosto pot rastlinskim sokovom in s tem povzroča zastajanje hranil in izredno bujne poganjke na reznikih in glavi, ki povzročajo zakrnelost oči na šparonih. Skrb vinogradnika je v nenehnem pomlajanju in obnavljanju, tudi starega lesa na trti.

- z rezjo prvenstveno določamo število rodnih mladik, šele nato množino grozdja.

- skrb za dosledno odganjanje vseh rodnih oči in kasneje tudi za njihovo normalno rast, je pogoj za količinsko bogat in kakovostno nadpovprečen pridelek.

 

Dva šparona in dva reznika

V vinogradih z med trsno razdaljo meter in več je to dokazano zelo dobra rez ,ki omogoča povsem uspešno pridelavo grozdja. Ta rez zahteva od 100 do 150 ur najbolje plačanega strokovnega dela, na uro lahko obrežete do največ 40 trt. Posledica te rezi je 40 do 80 ur vezanja šparonov, prav tako potrebujemo za pravilno in dosledno opravljeno pletev do 100 ur/ha in končno trgatev z do 250 ur/ha.Ta rez prenese mnoge vinogradnikove napake in slabosti, zato bo tudi ostala tudi v bodoče, kot ena najbolj razširjenih oblik zimske rezi trte

Dva šparona in en reznik

Ko želimo trto znižati moramo tistemu najvišje ležečemu šparonu povsem odstraniti reznik in pustiti samo reznik tistemu nižje ležečemu.To obliko uporabljamo povsod tam, kjer imamo en šparon pod osnovno žico in želimo trto pomladiti in znižati. To je predstopnja načina rezi kjer več nimamo reznikov.en reznik manj povzroči boljše obraščanje in večjo rodnost šparonov.

Dva šparona in dva čepa; dva šparona in en čep

Pri tej rezi , ko je začetek šparona pod osnovno žico, lahko puščamo šparon iz starega šparona, reznika več ni, ostaja čep, ki ga potrebujemo samo še za pomlajevanje in ohranitev višine vzgojne oblike. Čep kot reznik na eno oko ostaja v tem primeru kot zlata rezerva. Posledica je manj pletve in hitro opravljena naslednja zimska rez. Tudi ta oblika je predstopnja oblike rezi brez reznikov.

 

 

Dva šparona brez reznikov in čepov

Ko imamo zasnovo šparonov vsaj 15 cm pod osnovno žico si lahko privoščite leto ali več, rez brez reznikov. Pri tej rezi posledično ni več pletve na glavi trte,mladice so lepo razporejene in trta obilno rodi. Pri tej rezi lahko vežete šparone že ob sami rezi v zimskem času, saj se zaradi svoje lege, ki je izpod žice, se šparon pri vezi lahko poveže in le redkokdaj zlomi. Past je lahko v predolgih šparonih in opuščanju pletve na šparonih, kar privede do slabega obraščanja na osnovi in hiter dvig rodnega lesa v naslednjem letu. Ta oblika je najvišja oblika rezi pri trtah, ki so odaljene druga od druge meter in več in jih obrezujemo na dva šparona. To je rez, kjer obrežete do 60 trt/uro, imate do 70 % manj pletve, vez šparonov je do 50% hitrejša, ob grozdju lahko strojno odstranimo listje in strojno tudi opravimo trgatev grozdja.

 

En šparon in reznik; en šparon in čep; en šparon brez reznika in čepa

V mladih, zatravljenih,povsem strojno obvladljivih vinogradih, zasajenih z 4000 do 6000 trt najboljših sort in klonskih selekcij,kjer je razdalja med trtami v vrsti manj kot 1 m,običajno med 0,7 in 0,9m uvajamo enošparonsko vzgojno obliko, z 15 do 25cm nižjim deblom od osnovne žice. Začetek šparona do osnovne žice ima nalogo reznika, nad osnovno žico, pa je šparon z največ 7 do 8 očmi. Ob zasnovi šparona je priporočljiv čep, ki pa ga rabimo vsaki dve do tri leta, ko je potrebno trto znižati.Pogoj je samo ta da moramo slabo rastoče trte obremeniti pri rezi z minimalno 8 očesi, srednje bujne od 10- 12 in bujne z več kot 12 očesi/trto. Trte obrezane na en šparon praviloma imajo manjše število grozdov, ki so bolj razviti in pogosto se dogaja, da iz enega zimskega očesa odženeta, kar dve mladiki vsaka z dvema, ali celo tremi grozdiči, tako da je končni pridelek le nekoliko manjši kot pri klasični rezi. Velika napaka so predolgi šparoni, daljši od 8-9 oči, saj prihaja zaradi tega do slabega odganjanja in tudi do nekakovostnega pridelka.Šparon in reznik sta v enem in skupaj imata lahko do največ 12 očes, bujne sorte do 15. Pogoj je samo v tem, da šparon nad osnovno žico nima več kot 8-9 oči in da se šparon končuje 10 cm do naslednje trte. Če želimo zadostiti tem zahtevam, moramo nujno znižati višino debla. Znižano deblo in podaljšan rodni les omogočata, da imajo poganjki dovolj svetlobe in sonca in če so bila dosledno opravljena zelena dela, lahko ob minimalnih stroških in popolni strojni oskrbi pričakujemo v običajnem pridelovalnem letu veliko količino kakovostnega in zdravega grozdja.

Povzeto po: http://www.sc-s.si/projekti/rezvinsketrte.pdf

 Za rez večletnega lesa na trti potrebujete žago. Žaga mora biti preklopna, da jo lahko takrat ko režete s škarjami imate sprevljeno v toku za pasom. Žaga, ko jo ne uporabljate vas ne sme ovirati pri delu. 

Pri žaganju starega lesa na trti, si lahko pomagate tako, da del trte katero žagate z drugo roko rahlo razpirate, medtem ko izvajate žaganje.

 

Prav tako je pomembno, da žaga dela gladek rez. S tem zmanjšate okužbe na trti. 

 Rano na trti lahko zamažete s cepilno smolo.

 

 Žago za vinsko trto lahko kupite v B33 army shop na www.opremljen.si