Vojaški šotori

Vojaški šotor je zavetje, sestavljeno iz prevlečenih tkanin ali drugega materiala, pritrjenih na okvir stebrov ali pritrjenih na nosilno vrv. Medtem ko so lahko manjši šotori samostoječi ali pritrjeni na tla, so veliki vojaški šotori ponavadi zasidrani z vrvmi, privezanimi na kolje ali šotorne kljukice. Nomadi so jih kot prenosne domove najprej uporabljali za rekreacijsko kampiranje in kot začasna zatočišča.

Obliko šotora, imenovano teepee ali tipi, ki je bil znan po svoji obliki stožca z odprtino za dim na najvišjem delu, so že od antičnih časov uporabljala tudi indijanska plemena.

Velikosti šotorov je od struktur "bivakov", ravno dovolj velikih, da lahko spi ena oseba, do ogromnih cirkuških šotorov, ki lahko sprejmejo na tisoče ljudi.

Vojaški šotori

Vojaški šotori za rekreacijsko kampiranje spadajo v dve kategoriji:

- šotori, namenjeni za nošnjo v nahrbtnikih, so najmanjši in najlažji. Majhni vojaški šotori so lahko dovolj lahki, da jih lahko prevažate na dolge razdalje s potovalnim kolesom, čolnom ali med nahrbtnikom.

- druga vrsta so večji, težji vojaški šotori, ki jih običajno prevažamo v avtomobilu ali drugem vozilu. Odvisno od velikosti šotora in izkušenj vpletene osebe ali ljudi je takšne šotore običajno mogoče sestaviti (postaviti) med 5 in 25 minutami; razstavljanje traja podobno dolgo.

Nekateri zelo specializirani šotori imajo vzmetne palice in jih je mogoče postaviti v nekaj sekundah, vendar traja nekoliko dlje, da se jih sname in spakira.

Vojske po vsem svetu že dolgo uporabljajo šotore kot del svojega poklicnega življenja. Vojaški šotori imajo raje sorazmerno hitro postavitev in čas snemanja v primerjavi z bolj tradicionalnimi zavetišči. Eden največjih uporabnikov šotorov na svetu je ameriško obrambno ministrstvo. Ministrstvo za obrambo ZDA ima stroga pravila o kakovosti šotora in specifikacijah šotora.

Najpogostejši vojaški šotori so začasne vojašnice (spalni prostori), stavbe DFAC (jedilnice), sedeži na terenu, objekti za moralo, blaginjo in rekreacijo (MWR) ter varnostne kontrolne točke.

Eden izmed najbolj priljubljenih vojaških modelov, ki jih trenutno izvaja ameriška ministrstva za obrambo, je TEMPER Šotor. TEMPER je kratica za Tent Expavable Modular PERsonnel.

Ameriška vojska začenja uporabljati sodobnejši šotor, imenovan zaklonišče za hitro sestavljanje ali DRASH. To je zložljivi šotor s klimatsko napravo in ogrevanjem.