Maskirne mreže

Vojaška kamuflaža je uporaba maskirne opreme, maskirnih mrež s strani oboroženih sil za zaščito osebja in opreme pred opazovanjem sovražnih sil. V praksi to pomeni nanašanje barv in materialov ter maskirne mreže na vojaško opremo vseh vrst, vključno z vozili, ladjami, letali, položaji orožja in bojnimi oblačili, bodisi da jih prikrijemo pred opazovanjem (kripsa) bodisi, da je videti kot nekaj drugega (mimika).

Maskirne mreže za vojakeFrancoska slengovska beseda kamuflaža, se je v angleščini začela uporabljati med prvo svetovno vojno, ko se je koncept vizualne prevare razvil v bistveni del sodobne vojaške taktike. V tej vojni se je uveljavilo topništvo na dolge razdalje, hkrati pa so začeli intenzivneje uporabljati letala za opazovanje iz zraka.

Začele so se uporabljati maskirne mreže za prikrivanje stavb, opreme in osebja pred sovražnikom ter s tem zmanjšanjem nevarnosti da so ti objekti, oprema, osebje locirani kot tarče. Kot takšna je vojaška maskirna oblika vojaške prevare.

Uporaba maskirne mreže

Danes se poleg vojaške uporabe maskirne mreže uporabljajo tudi v civilni sferi. Maskirne mreže se tako izkažejo kot idealne, ko želimo prakriti poglede sosedov, ko želimo prostor na terasi zaščititi pred žgočim soncem ter hkrati še vedno doseči prijetno pronicanje sončnih žarkov z efektom šelestenja listja dreves. Uporabne so pri fotografiranju divjih živali in lovstvu, ko se želimo zliti z okolico.