Baretke

Baretka

Barétka je mehko, okroglo pokrivalo s položnim vrhom, ki se lahko poljubno oblikuje (po navadi se ga porine na stran). Izvira iz tradicionalnega pokrivala baskovskih kmetov, ki je bilo pleteno iz volne, medtem ko so sodobne baretke iz klobučevine. Baretka je tako moško kot žensko pokrivalo.

Civilna nošnja

Stereotipno naj bi nosili baretko vsi Francozi, umetniki, slikarji in intelektualci. Bila je tudi stereotipno pokrivalo filmskih režiserjev, dokler je ni v 80tih letih 20. stoletja zamenjala bejzbolska čepica.

Baretka v vojaštvu

Baretka je standardno pokrivalo pripadnikov mehaniziranih/tankovskih enot in vse bolj tudi specialnih sil, ki rabijo nepremočljivo pokrivalo, ki ne ovira sluha in/ali vida. Večina oboroženih sil nosi baretko tako, da vrh povlečejo na desno stran, toda nekatere evropske vojske jih nosijo na levo stran (npr. Francija).

Slovenska vojska

Slovenska vojska uporablja en tip baretke za moške in ženske pripadnike SV, ki jo nosijo na desno stran, pri čemer je znak vojaška enota oz. znak pripadnost SV pritrjen, tako da gleda bočno.

Barva baretk v Slovenski vojski:

Rjava => inženirske enote

Temno rdeča => padalske enote

Svetlo zelena => vojaška policija

Temno zelena => specialne sile

Svetlo siva => gorske enote

Svetlo modra => letalske enote in enote zračne obrambe

Črna => oklepne enote

Temno modra => mornariške enote

Zeleno oker siva => enote RKBO

Zelenomodra => druge nebojne enote