10 varnostnih nasvetov kako se izogniti zdrsom in padcem

10 varnostnih nasvetov kako se izogniti zdrsom in padcem
Objavljeno v: Security training
Več od tega avtorja

10 varnostnih nasvetov kako se izogniti zdrsom in padcem

10 varnostnih nasvetov kako se izogniti zdrsom in padcem na poledenelih pločnikih in cestah

Poledica je zaledenela oblika padavin na tleh. Nastaja v hladnem obdobju leta. To je navadno enolična prevleka ledu, ki se lepi na predmete in na zemeljsko površino. Nastaja pri padanju podhlajenih vodnih kapljic na tla ali pršenju izmegle, in sicer na horizontalnih in vertikalnih površinah.

Poledica nastaja predvsem med dvema različnima naravnima dogajanjima:

  • Ko podhlajene vodne kaplice padajo na zemeljsko površino ali na različna telesa nad zemljo, se v dotiku s trdim telesom takoj spremenijo v trdno stanje, to se pravi, da zmrznejo. Posebno je močna poledica tedaj, ko je temperatura zemlje in predmetov nad njo pod 0ºC.
  • Če po dolgotrajnem močnem mrazu pride do hitre spremembe vremena, ko začne deževati na še zamrznjeno podlago; Če pada droben dež ali prši iz megle na tla in predmete, ki imajo temperaturo pod 0ºC; Ko po močnih ohladitveh piha vlažen veter nad ohlajenimi tli. Vodna para se na njih kondenzira in nato zmrzne. Največkrat so take plasti ledu zelo tanke in niso dolgotrajne.

Med hojo po pločnikih in na zunanjih javnih površinah, ali ob vstopu in izstopu iz vašega vozila, NIKOLI NE podcenjujejo nevarnosti snega in ledu. V ledenih razmerah, imejte na čevljih nameščene dereze za poledico.

Vsak zdrs in padec zaradi poledice povzroči resne poškodbe ali hude zlome. Tudi ko na videz površina ni videti na prvi pogled ledena in spolzka, je zelo možno da je na površini zelo tanek sloj prozornega ledu kateri se nahaja na poti katero nameravate prehodit in vas spravlja v nevarnost. V zimskem času ob nizkih temperaturah, bodite vedno skrajno previdni.

V zimskem času urgentne ambulante obravnavajo tudi do desetkraten porast poškodb kot posledica snega in poledice. Najbolj značilne poškodbe so zlomi in izpahi za zapestja, izpahi ramen ter zvini gležnjev. Pri starejših ljudeh pa tudi zlomi kolkov.

Številni zdrsi in padci se pripetijo na mestih, katere ljudje obravnavajo kot varna in zanesljiva. Najbolj tipična so mesta zunaj vhodnih vrat domačih hiš, vhodov v blok, na stopnicah ali na poti v ali iz vozila.

Ko ste zunaj kot pešec na snegu in ob poledenelih pogojih, nosite primerno obutev. Zanesljiva zaščita pred zdrsi in padci so dereze za poledico nameščene na čevlje katere so namenjene za pomoč pri vsakodnevni hoji po ledu in snegu. 

Vedno imejte roke zunaj, imejte rokavice. Ne imejte rok v žepih. Le tako boste lažje lovili ravnotežje. Res je, da tvegate zlomljeno zapestje, vendar je bolje imeti zlomljeno zapestje, kot počeno lobanjo.

Prav tako v tovrstnih poledenelih pogojih ne izvajajte teka. Presenetljivo veliko ljudi se poškoduje ob padcu zaradi ledu, medtem ko tečejo.

Dereze za poledico in sneg

 

B33 Combat training solutions & Army shop for professionals, priporoča naslednjih 10 varnostnih nasvetov za pešce, kako se izogniti možnosti zdrsa in padca zaradi poledice in posledično morebitnega zloma kosti kateri bi vas zelo hitro postavil v situacijo operativnega posega na urgenci in posledično dolgotrajnega zdravljenja:

1. V kolikor se nimate možnosti izogniti pešačenju v razmerah poledice in v kolikor nimate na čevljih nameščenih derez za poledico, se priporoča da hodite po uhojenih stezah s hrapavo površino, ne pa po cesti ali poledenelem pločniku z gladko površino. Če že morate hoditi po cesti, ker nimate druge možnosti, hodite po pravi strani ceste (torej proti nasproti vozečim vozilom).

2. Zavedajte se, da niso vsi pločniki brezhibno očiščeni in soljeni. Bodite primerno obuti. Idealna kombinacija so na čevljih nameščene dereze in v rokah pohodne palice.

3. Zavedajte se da tudi vozila lahko zdrsnejo in da vozniki v tovrstnih primerih nimajo nadzora nad vozilom. Pripravljeni bodite odskočiti in se ogniti trku.

4. V zimskih razmerah je vidljivost omejena, zato nosite svetla in odsevna oblačila.

5. Nosite oblačila, katera vas varujejo pred vlago, ohranjajo toploto ter vam ne omejujejo pogleda. Oblačila katera vam omejijo pogled vas postavljajo v nevarnost, ker boste spregledali poledenele ploskve in ostale nevarnosti (vozilo katero drsi proti vam...)

6. Vedno prečajte cestišče na prehodu za pešce. Spremljajte približevanje vozila in ocenite ali se je vozilo zmožno varno ustaviti. V kolikor niste prepričani, počakajte da se ustavi oziroma ustrezno zmanjša hitrost.

7. Pri sneženju se zelo pogosto zgodi, da ledeno ploskev prekriva tanka plast snega. Bodite pozorni na to v kolikor na čevljih nameščenih derez za poledico.

8. V kolikor nimate na čevljih nameščenih derez za poledico, hodite počasi, previdno ter s koleni skupaj, rahlo pokrčenimi. Delajte krajše korake. S tem boste zmanjšali možnost zdrsa, padca in posledično poškodbe.

9. Če ste primorani iti po stopnicah, še posebno če so le te obložene z gladkimi ploščicami ali marmorjem, hodite zelo počasi, še posebno kadar greste po stopnicah navzdol. V kolikor je ob stopnicah ograja, se jo poprijemajte.

10. Izjemno nevarne so ledene sveče na strehah. V mrzlih razmerah nastajajo na robovih žlebov in streh velike ledene sveče, katere pri zlomu padajo na pločnike. Njihova velikost in ošiljenost je smrtno nevarna za pešce. Bodite pozorni, kaj je nad vami in se izogibajte robovom stavb v kolikor z njih visijo ledene sveče ali sneg.

9 let nazaj