Vojaški nahrbtniki in nosilni sistemi

Predmeti kategorije vojaški nahrbniki in nosilni sistemi so artikli osebne opreme za nošenje - mednje spadajo lovski nahrbtniki in vojaški nahrbtniki. Osebna oprema za nošenje zajema potrebe vojaka, pripadnika specialnih sil, pa tudi pohodnika, lovca, ribiča po nahrbtnikih in s tem zaželeno doseganje ciljnih zmogljivosti na področju delovanja pehotnega vojaka v bojnih in nebojnih razmerah.

Osebna oprema za nošenje je sestavljena iz transportnega nahrbtnika večjega volumna, ki mora omogočati transport osebne opreme za bivanje na terenu, srednjega/patruljnega nahrbtnika, ki mora omogočati prenos opreme za neposredno bojno delovanje in oprtnika za prenos oborožitve in streliva ali za prenašanje ostale opreme, ki jo ne moremo transportirati zaradi oblike/dimenzije v klasičnem nahrbtniku.

Vojaški nahrbtniki in nosilni sistemi

Vojaški nahrbtniki, Karrimor SF, B33 army shop, Trgovina z vojaško opremo, Vojaška trgovina

Srednje veliki vojaški nahrbtniki - patrulni

Vojaški srednje veliki nahrbtniki ali lovski nahrbtniki so namenjeni patruljiranju, so zanesljivi in večnamenski ter morajo omogočati shranjevanje ter prenos občutljive opreme. Imajo notranje trakove za prenos radijskih naprav in sanitetnih potrebščin.

Ventilacijsko hrbtišče je izdelano iz plastičnega panela in aluminijaste opore, ki se ergonomsko prilagaja hrbtu.

Naramnice so izdelane iz plastične pene in zagotavljajo udobnost in enakomerno porazdelitev teže. Imajo nastavljiv prsni trak s sponko. Po naramnicah so našiti trakovi za pripenjanje pogovorke ali mikrofona ročne radijske naprave (RRN).

Skozi trakove se lahko napelje tudi cev za hidracijo. Naramnice imajo običajno tudi sistem za hitro odmetavanje nahrbtnika. Za prenos balističnih plošč ali meha za vodo, ima nahrbtnik namenski prostor v hrbtnem delu.

Vojaški nahrbtnik - lovski nahrbtnik iz visoko vzdržljivega materiala

Vojaški nahrbtnik je izdelan iz vzdržljivega poliamidnega materiala in ima robustne »heavy duty« zadrge, ki z daljšimi trakovi na ključih zagotavljajo enostavno odpiranje nahrbtnika. Na nahrbtniku so prišiti tudi kompresijski trakovi, katerih konci se zvijejo in zavarujejo s sprimnim trakom. Nahrbtniki imajo na hrbtni strani in na vrhu ročaj za prenašanje v roki.

Vojaški nahrbtniki, Karrimor SF, B33 army shop, Trgovina z vojaško opremo, Vojaška trgovina

Veliki vojaški transportni nahrbtniki

Veliki vojaški transportni nahrbtnik je oblikovan tako, da se tesno prilega po celotni dolžini hrbta. Pokrov nahrbtnika je nameščen nazaj in omogoča neovirano gibanje glave in čelade v vse smeri. Blazinice na naramnicah so obložene s peno (debeline med 5-10 mm) in všito oporo, kar omogoča udobno nošenje ter enakomerno porazdelitev teže.

Na naramnicah se nahaja prsna sponka s trakom ter zanke za pripenjanje mikrofona RRN. Glavni prekat nahrbtnika se pri nekaterih transportnih nahrbtnikih odpira z dolgo zadrgo (dva ključa končano), ki poteka v obliki črke »U«, in omogoča neposredni dostop do glavne vsebine nahrbtnika. Na »U« poklopcu je našit MOLLE sistem.

Pri klasičnih izvedbah pa je polnitev v nahrbtnik z vrha. Vrh glavnega prekata mora biti podaljšan za dolžino med 35 do 40 cm in se zapira z zvijanjem in sponko enako kot na nepremočljivih vrečah.

Na dnu nahrbtnika se nahaja prekat za spalni sistem, ki ima svojo zadrgo (dva ključa končano),do njegove vsebine se lahko dostopa tudi skozi glavni prekat in skozi zadrgo »U«.

Na zunanji strani dna nahrbtnika se lahko nahajata zanki za namestitev cepina (velikost cepina od 50 cm do 80 cm) ter na zunanji zgornji strani sistem za pritrditev cepina.

Na vsaki strani nahrbtnika se nahajata snemljivi bočni torbi prostornine, vsaka po 10L. Bočni torbi se običajno odpirata/zapirata z zadrgo (dva ključa končano) ob strani in po celotni dolžini, lahko se združita med seboj v dnevni nahrbtnik ali pa se nosi vsak posebej na taktičnem zaščitnem jopiču.

Bočni torbi sta na nahrbtnik pritrjeni z zadrgo. Med seboj se spenjata z zadrgo. Na obeh straneh nahrbtnika, pod bočnima torbama je našit MOLLE sistem. Na vrhu pokrova je krožno nameščena elastična vrvica, ki omogoča nameščanje čelade ali oblačil.

Po zunanji strani nahrbtnika je nameščen sistem MOLLE za nameščanje dodatnih torbic. Ledveni pas ima všito plastično panelo ter trdno peno, ki omogočata stabilnost in udobnost. Ledveni pas je centralno (sredinsko) pritrjen, se premika in omogoča prosto gibanje telesa. Na ledvenem pasu imajo lahko vojaški transportni nahrbtniki nameščen sistem MOLLE za pritrjevanje dodatnih torb. Na vseh trakovih je izdelan sistem za zvijanje/krajšanje trakov.

Veliki vojaški transportni nahrbtnik mora imeti ročaj ki se nahaja na hrbtnem delu in je namenjen dvigu nahrbtnika. Na ledvenem pasu se običajno nahajajo na vsaki strani D obročki.

Vojaški nahrbtniki, Karrimor SF, B33 army shop, Trgovina z vojaško opremo, Vojaška trgovina

Vojaški oprtnik za prenos streliva in ostalih večjih predmetov

Oprtnik rešuje nenehno potrebo po prenašanju streliva, orožja ali rezervnih delov oborožitve in drugega neobičajnega tovora med usposabljanjem in bojnim delovanjem.

Oprtnik je ergonomsko oblikovan in enostaven za uporabo, zdržati mora prenos težkega tovora (npr. bojnega tovora, mine RPO2 (84x264R Carl Gustaf), minometnih min (60 mm in 81 mm) ali škatel streliva za puškomitraljeze ter mitraljeze. Osrednji prostor oprtnika omogoča stabilno in trdno pritrjevanje tovora.

Notranjost oprtnika je izdelana iz trpežnega materiala, ki je odporen na obrabo, kemikalije, ekstremne temperature in UV žarke. Zunanja stran se zapira s poklopcem trakovi. Trakovi fiksirajo tkanino na vrhu oprtnika in na sredini dolžine. Po zunanji strani je prečno (po širini) nameščen sistem MOLLE.

Poklopec se zgoraj pripenja/odpenja z dvotočkovnimi sponkami, spodaj je fiksno pritrjen na glavni del okvirja oprtnika. V glavnem prekatu oprtnika je vzdolžno nameščen sistem MOLLE za nameščanje trakov in pritrjevanje različnega tovora.

V kompletu se nahajajo dodatni daljši trakovi, ki so namenjeni pritrjevanju različnega tovora. Oprtnik za prenos oborožitve in streliva mora biti kompatibilen s srednjim/patruljnim nahrbtnikom, na katerega se lahko poleg ostalega tovora pritrdi. Tako kot na samem nahrbtniku je običajno tudi na oprtniku sistem za hitro odmetavanje nahrbtnika.