B33 army shop: Filtracija oporečne vode part 9

B33 army shop: Filtracija oporečne vode part 9
Objavljeno v: Vojaška oprema
Več od tega avtorja

B33 army shop: Filtracija oporečne vode part 9

B33 army shop vam predstavi članek o preživetju v naravi na tematiko voda v gozdu – filtracija oporečne vode

Ko imamo opravka z onesnaženo vodo, jo moramo filtrirati predno jo začnemo prekuhavati. S filtracjo odstranimo ostanke živalskih iztrebkov in ostalih usedlin, katere vsebujejo viruse in bakterije. Sami si lahko pripravite vodni filter s samo nekaj osnovimi sestavinami, kot so gramoz, pesek, oglje.

Sloji filtra si morajo slediti od bolj grobih do drobnih. Oziroma od bolj vodo propustnih do tistih manj vodo propustnih. Najpomembnejši sloji filtra so tisti z najdrobnejšo granulacijo. Najkoristnejše je oglje, katero lahko vase vsrka tudi kemične sestavine.

Naslednja metoda filtracje onesnažene vode je, da izkopljete luknjo v zemljo kakšen meter stran od vira oporečne vode (ribnik onesnažen z živalskimi iztrebki). Voda bo počasi zalila takšno luknjo. Zemlja oziroma sestavine tal med vodnim virom in tako izkopano luknjo služijo kot filter.

Ko vodna gladina v tako izkopani luknji neha naraščati, jo pustite na miru 30 minut, da se usedline usedejo na dno luknje. S tem filtrom izločimo oporečne elemente in parazite, vendar pred pitjem moramo to vodo prekuhati da bomo popolnoma varni. Na splošno filtracija NE odstrani kemikalij iz vode.

Da bi iz vode odstranili kemikalije, jo moramo destilirati.Članek kako izvesti destilacijo vode se nahaja na tej povezavi.

 

V kolikor najdete izvor vode, je najboljši način da napolnite svojo čutaro tako, da ustje čutare držite par centimetrov pod gladino vode tako da ustje čutare gleda v smeri toka vode. Ta predel vodne gladine je najčistejši. S tem ko imate ustje čutare obrnjeno v smeri toka se izognete vsemu kar plava na gladini in usedlinam na dnu toka.

V nedestilirani vodi se nahajajo številni mikroorganizmi, ki v večjih količinah lahko povzročijo okužbo ali celo izbruh bolezni. Zato je potrebno vodo pred uporabo prekuhati. Za učinkovito razkuževanje mora voda kipeti (živahno brbotati) vsaj 10 minut, še rajši dlje. To pomeni da je temperatura vode narasla nad 80° C, odvisno od zračnega pritiska. Takšna voda še ne bo brez vseh mikroorganizmov, vendar pa bo delež živih nevarnih mikroorganizmov v njej tako zmanjšanj, da bo naš organizem relativno lahko opravil s preostanki. Najpreprostejši način za prekuhavanje vode Vodo lahko zavremo in prekuhamo kar v aluminijasti posodi, katera je priložena čutarici (nakup lahko opravite v B33 army shop na www.opremljen.si ) ali na spodnji povezavi:

B33 army shop MIL-TEC Vojaška US čutara kapacitete 1 liter, s termo zaščito olivne barve ter aluminijastim lončkom za kuhanje 

9 let nazaj