Prva pomoč pri ozeblinah

Prva pomoč pri ozeblinah
Objavljeno v: Vojaška oblačila
Več od tega avtorja

Prva pomoč pri ozeblinah

V primeru da je naše telo ob neprimernih oblačilih izpostavljeno dlje časa mrazu, lahko pride do ozeblin. V B33 army shop vam ponujamo nekaj nasvetov, kako ravnati v primeru da dobimo ozebline.

Preventivno se moramo dobro in toplo obleči. To pomeni, da ne samo da oblečemo debelo jakno, obleči se moramo večslojno. Namreč vmesna oblačila so izolacijska, medtem ko morajo biti zunanja odporna proti vetru in vodi.

Prav tako je pomembno, da so pokriti izpostavljeni deli telesa, kot so vrat, obraz, ušesa roke. Pomembno je vedeti, da skozi glavo izgubimo največ telesne toplote, in to kar 50%. Zato je pomembno, da se zaščitite z volneno ali krzneno kapo. Obujte toplo in nepremočljivo obutev.

Kvalitetno zaščito proti mrazu dobite v B33 army shop na www.opremljen.si.

Zimska nepremočljiva tri slojna jakna z zaščito proti vetru by B33 army shop at www.opremljen.si

 

 

V kolikor niste zadosti dobro opremljeni, lahko dobite ozebline. Izhajamo iz dejstva, da 70% zgradbe človeškega telesa sestavlja voda. Pri zelo nizkih temperaturah molekule vode v naših celicah zmrznejo in to vodi v ozebline. Koža postane bela, voščena, otrpla in trda. Lahko se pojavijo tudi mehurji. V kolikor postane koža modrikasta ali črna, je ozeblina kritična. V teh primerih je nujna medicinska pomoč v bolnišnici. Kako si pomagati v primeru ozeblin. Če imate oblačila mokra, se jih slečite. Oblečite se v suha in topla, ozeble dele telesa pa namakajte v topli kopeli. Vendar pozor, temperatura ne sme preseči 38 stopinj celzija. V kolikor nimate možnosti kopeli, si lahko dajete tople obkladke. Po tem, ko ste ozeblo kožo odtajali v topli vodi, se vam bo občutek v kožnem živčevju vrnil. To boste občutili kot zelo močno bolečino. Ogrevanje spremljata kljuvanje in bolečina. Če je bolečina premočna, si pomagajte s protibolečinsko tableto. Ogrevanje bo učinkovito, ko koža postane rožnata in se vam občutek v ozeblih delih telesa vrne. Ozebla mesta si oskrbite s sterilno obvezo. Če imate ozeblina na prstih rok ali nog, položite obvezo mednje.

Vojaško prvo pomoč v obliki raznih velikosti torbic za pas, dobite v B33 army shop na www.opremljen.si.

prva pomoč by B33 army shop at www.opremljen.si

 

Odsvetuje se gretje z električnimi ter plinskimi grelci, grelnimi blazinami in termoforji. Pomembno je, da v kolikor obstaja nevarnost ponovne zmrzitve kože, je pomembno da tega dela ne smete nikakor odtajali, namreč s ponovno zmrzaljo si povzročite hude poškodbe tkiva.

 

Odlična zaščita za vrat in izolator pod nepremočljivo jakno je debel pulover iz 100% volne s podaljšanim ovratnikom. Dobite ga v B33 army shop na www.opremlje.si

 

Topel in debel pulover iz 100 volne by B33 army shop at www.opremljen.si

8 let nazaj