Kako zakuriti taborni ogenj v deževnem vremenu – del 1

Kako zakuriti taborni ogenj v deževnem vremenu – del 1
Objavljeno v: Vojaška oprema
Več od tega avtorja

Kako zakuriti taborni ogenj v deževnem vremenu – del 1

Vprašanje je, kako ga zakuriti, če pa zunaj dežuje. Vse je mokro. Ni suhe trave, ni suhega maha. Nimamo vžigalic, nimamo vžigalnika. Kaj nam je storiti?

Prvi korak je, da najdemo odmrlo vejevje. Po možnosti tiste veje, katere ne ležijo na tleh. Namreč, navkljub temu, da zunaj dežuje in je lubje mokro, je center suhe veje še vedno suh.

Drugi korak je da z žago to vejevje nažagamo na primerno dolžino. Idelane so preklopne žage, katere lahko nosimo v toku. Najdete jih lahko v B33 army shop pod vojaško opremo na www.opremljen.si. Idealno je, da vejevje premera 10 cm oziroma tistega kar najdemo,  nažagamo na dolžino 30 cm.

Ko imamo razžagane kose, vzamemo nož. Tudi teka lahko najdemo v B33 army shop pod vojaško opremo na www.opremljen.si. Nož bomo nastavili na eno izmed nažaganih delov veje in ga z ostrim delom nastavili na samo poleno, medtem ko bomo z drugo roko s pomočjo drugega polena udarjali po hrbtišču noža. S tem bomo dosegli, da se bo poleno preklalo na dva dela.

Nato nadaljujemo s vsako izmed polovic tako razsekanega polena, katere razsekamo na četrtine in tako naprej. Namen je, da dobimo kar se da drobne dele. Namreč s tem si povečamo možnost pridobitve ognja.

Ko imamo pripravljene drobne kose polena, vzamemo nož, katerega lahko najdemo v B33 army shop pod vojaško opremo na www.opremljen.si ter začnemo rezati tako imenovane oblance. Režemo jih kar se da tanko. S tem si pridobivamo material za netivo.

Ko imamo to narejeno, vzamemo kresilo in ga uporabimo tako, da iskre letijo na tanke oblance. Iskre bodo povzročile, da se bo netivo vnelo in s tem nam bo omogočen pogoj, da lahko zakurimo ogenj.

Preklopno žago si lahko kupite v B33 army shop na www.opremljen.si

8 let nazaj