Product was successfully added to your shopping cart.

Unikaten ročno kovan BOWIE nož z lesenim mahagonij ročajem ter črnim usnjenim tokom

Hiter pregled

Unikaten ročno kovan BOWIE nož z lesenim mahagonij ročajem ter ročno izdelanim črnim tokom iz govejega usnja. Nož je kovan, oblikovan, kaljen in brušen ročno, zato nima popolnoma enakega dvojnika. Dolžina rezila je cca 28 cm, celotna dolžina pa 42 cm. Bowie nož je ročno kovan iz vzmetnega jekla 5160. Teža noža brez toka je cca 600 g, s tokom pa cca 760 g. Usnjena nožnica je prav tako ročno izdelana in sešita.


Ročno kovani bowie nož s fiksnim rezilom, primarno izdelan za pustolovščine, kot sta kampiranje v divjini in gozdovništvo. Z njegovo pomočjo si boste z lahkoto postavili bivak. Bowie nož se uporablja namesto mačete, sekire. V kompletu z nožem je tudi usnjeni etui iz govejega usnja. Nož je iz enega kosa, speljan po celotnem ročaju, kar daje nožu posebno trdnost. To omogoča nožu dolgo in intenzivno uporabo, hkrati pa se ga z lahkoto ponovno nabrusi. Sam ročaj je iz prvovrstnega mahagonij lesa, ki poskrbi za udobje in trden oprijem v vseh pogojih.


Bowie nož je najbolj ikoničen survival nož v ameriški zgodovini. Poimenovan je po pronicljivem frontiermanu divjega zahoda Jim Bowieju, kateri je postal vodilna ikona v teksaški revoluciji pred svojo smrtjo leta 1836 v bitki za Alamo. Bowie si je ustvaril ugled kot borec  nožem skoraj desetletje pred 1827, ko je v legendarnem dvoboju premagal moškega  na peščenem predelu v bližini Natcheza v Mississippiju. Nož, katerega je imel v dvobuju je bil najverjetneje močan mesarski nož, vendar ko se je beseda o zmagovitem dvoboju razširila po celotnih Združenih Državah Amerike, so mnogi pionirji divjega zahoda pri kovačih naročali svoj lastni Bowie nož. Bowie noži so kmalu razvili izrazito podobo, ki je vsebovala rezilo dolžine cca 28 cm ter celotne dolžine cca 42 cm. Bowie noži so se na divjem zahodu uporabljali za vse od noža za oddiranje živali, do sekanja vej namesto mačete ter kot bojni nož v dvobojih. V času divjega zahoda so obstajale celo posebne šole, namenjene poučevanju umetnosti boja z Bowie nožem. Bowie nož je z razvojem zanesljivejših pistol izgubil primarno vlogo kot primarno oražje v dvobojih, se pa še dandane uporablja kot lovski nož ter kot nož za vsakdan.


Slovenski kovaški mojster Jan Januš kuje že od svojega 14tega leta in je svoje bogato znanje podedoval od svojega dedka. Jan Januš s svojim kladivom kuje nože kot Thor in skozi ognjeni proces isker in kaljenja ustvarja božansko lepa in funkcionalna rezila!

Zaloga: Na zalogi

brez DDV: 187,70 € z DDV: 229,00 €