Paracord vrvice

Paracord vrvice

Paracord vrvica

Paracord vrvica (tudi padalska ali 550 vrvica, ko gre za paracord tipa III) je lahka najlonska vrv, izdelana z notranjim jedrom, zaščitenim s tkano zunanjo ovojnico, zasnovano tako, da optimizira moč, vzdržljivost in prilagodljivost. Osrednja vlakna zagotavljajo natezno trdnost vrvi, plašč pa med uporabo ščiti jedro pred obrabo.

Paracord vrvica, se je prvotno uporabljala v visečih vrvicah padal. Sedaj pa se paracord vrv uporablja kot splošno uporabljana vrv tako v vojaški, kot tudi v civilni sferi.

Kot zanimivost, to vsestransko paracord vrvico so astronavti uporabili med 82. misijo Space Shuttle za popravilo vesoljskega teleskopa Hubble.

Pleteni plašč paracord vrvice je običajno sestavljen iz 32 prepletenih pramenov, kar mu daje razmeroma gladko strukturo. V celoti najlonska konstrukcija naredi paracord nekoliko elastičen.

Zgodovinsko je paracord vrvica povezana z letalskimi enotami in padalskimi oddelki. Pri sododobnih "kvadratnih" padalih se paracord vrvica več ne uporablja. Vendar jo številne vojaške enote še naprej uporabljajo v skoraj vseh situacijah, ko je potrebna lahka in močna vrv. Tipična uporaba vključuje pritrditev opreme na pasove, kot so navidezne vrvice, da se izognete izgubi majhnih ali pomembnih predmetov, pripenjanje nahrbtnikov na nosilce vozil, pritrjevanje maskirnih mrež na drevesa ali vozila itd. Ko je paracord navojen z vozli, se paracord  vrvica lahko uporablja kot števec hitrosti za oceno prehojene razdalje.

Pristna paracord virvica standarda MIL-SPEC MIL-C-5040 Paracord tipa III ima 7 notranjih vrvic, sestavljenih iz 3 pramenov, obloga paracord vrvice pa je spletena iz 32 pramenov.