Spalne vreče

Spalne vreče

Spalna vreča, spalka, kampiranje, MIL-TEC, MILTEC, B33 opremljen.si, B33 Tactical, B33 army shop, army shop, trgovina z vojaško opremo, vojaška trgovina, outdoor oprema, kamping oprema, oprema za kampiranje, oprema za taborjenje

Spalna vreča je izolirana prevleka za osebo, v bistvu lahka odeja, ki se lahko zapre z zadrgo ali podobnim sredstvom v obliko, ki spominja na bubo, če uporabimo primerjavo z naravo. Spalna vreča deluje kot lahka prenosna posteljnina v situacijah, ko oseba spi na prostem (npr. na kampiranju, pohodništvu, hoji v hribe ali prenočevanju na plezanih taborih). Primarni namen spalne vreče je zagotoviti toploto in toplotno izolacijo s pomočjo sintetične ali puhaste izolacije. Spalna vreča ima običajno ima tudi vodoodporno ali vodoodbojno prevleko, ki do neke mere ščiti pred mrazom vetra in rahlimi padavinami, vendar se poleg spalne vreče običajno uporablja šotor, saj bolje opravlja te funkcije. Spodnja površina spalne vreče zagotavlja tudi nekaj oblazinjenja, vendar se za ta namen običajno uporablja spalna podloga. Spodnja površina spalne vreče je lahko zmerno vodoodbojna, vendar se za zaščito pred vlažno zemljo pogosto uporablja plastična ponjava ali podlaga.

Obstaja vrsta modelov spalnih vreč, zasnovanih za različne namene. Zelo lahke izolirane spalne vreče so zasnovane za poletno kampiranje ali za notranjo uporabo otrok med spanjem. Dobro izolirane spalne vreče so zasnovane za uporabo v hladnem vremenu. Najbolj dobro izolirane in lahke spalne vreče, ki so namenjene resnim pohodnikom in avanturistom, so dražje od rahlo izoliranih spalnih vreč. Ena podkategorija spalne vreče za hladno vreme, vreča mumija, je tako imenovana, ker ima izolirano kapuco za glavo. Vreča za bivak (bivy) je nepremočljiva prevleka za spalno vrečo, ki jo lahko minimalistični, izkušeni pohodniki uporabljajo namesto šotora. Pohodniki lahko nosijo tudi torbo za bivy kot rezervo ali zavetje v sili, če se ne morejo vrniti na izhodiščno točko do noči zaradi slabega vremena ali v primeru da zaidejo oziroma se zgodi nepredvidljiva situacija.

 

Oblike spalnih vreč

Osnovna spalna vreča je preprosto kvadratna odeja ali odeja, opremljena z zadrgo na dveh ali treh straneh, ki uporabnikom omogoča, da vstopijo v vrečo in jo nato zaprejo. Tovrstno spalno vrečo zložimo tako, da jo prepognemo na polovico ali tretjino, zvijemo in zavežemo s trakovi ali vrvicami ter jo fiksiramo na nahrbtnik. Osnovna zasnova dobro deluje za večino potreb kampiranja, vendar je v zahtevnejših okoliščinah manj ustrezna.

Druga pogosta oblika spalne vreče, ki jo zaradi svoje oblike včasih imenujemo tudi vreča za mumije (mummy bag), se od osnovne oblike razlikuje v več pomembnih značilnostih. Zoži se od glave do konca stopala, kar zmanjša volumen in površino spalne vreče ter izboljša splošne lastnosti zadrževanja toplote. Nekatere spalne vreče so zasnovane posebej za prilagajanje ženskim telesnim oblikam. Večina tovrstnih spalnih vreč se ne odpne vse do stopal, saj je zadrga šibka točka izolacijskih lastnosti vsake spalne vreče. Skupaj s stožčasto obliko ta oblikovna značilnost pomaga zaščititi stopala, ki so bolj občutljiva na toplotne izgube kot drugi deli telesa. Druga oblikovna značilnost je vrvica, opremljena s ‘stopperjem’, na koncu glave za prilagajanje velikosti odprtine. Pomaga preprečiti uhajanje toplega zraka iz spalne vreče. Tovrsnte spalne vreče pogosto ni mogoče zviti na takšen način, kot zvijamo pravokotne spalne vreče. Namesto tega tovrstne spalne vreče preprosto pospravimo v priloženo transportno ali kompresijsko vrečo.

Spodnji del oziroma dno spalne vreče običajno ne zagotavlja pomembne izolacije, ker telesna teža potlači volumen  izolacijskega materiala. Zato je treba pod spalno vrečo, zlasti v hladnem vremenu, uporabiti blazino ali spalno podlogo. Zaradi tega nekatere spalne vreče nimajo izolacije na dnu. Nekatere spalne vreče imajo všite trakove s katerimi lahko spalno vrečo fiksiramo na spalno podlogo. rokav za držanje spalne blazine.

 

Izolacijsko polnilno spalne vreče

Za spalne vreče je na voljo veliko izolacijskih materialov. Poceni spalne vreče za toplo vreme ali uporabo pri otrocih v zaprtih prostorih imajo običajno plast izolacije iz sintetične odeje. Profesionalci na prostem in resni amaterski pustolovci običajno raje uporabljajo sintetično polnilo (npr. PrimaLoft) ali naravno polnilo (npr. puh).

Prednost sintetičnih polnil v spalni vreči je, da ne absorbira zlahka vode, se zlahka suši in zagotavlja nekaj toplote, tudi če je polnilo spalne vreče temeljito namočeno. Te lastnosti lahko uporabniku rešijo življenje, če na primer spalna vreča na hladnem dnevu po nesreči pade v vodo. Sintetični material je tudi čvrst in prožen, zato dobro izolira tudi pod težo osebe. Slabost sintetičnega polnila spalne vreče je da jih ni mogoče toliko stisniti in je tui težje, tako da sta prostornina in teža tovora večja pri sintetičnih polnilih spalnih vreč. Poleg tega se sintetična izolacija hitreje deformira kot naravna.

Na drugi strani imamo naravna polnila spalnih vreč. Tako polnilo iz puha tehta manj kot sintetično in bolje zadržuje toploto, vendar običajno stane več. Puh mora biti suh; namočena spalna vreča lahko zagotovi celo manjšo izolacijo kot če bi spali brez spalne vreče, kar vodi v hipotermijo. Novejše, tehnično naprednejše spalne vreče imajo pogosto vodoodporne lupine in se lahko uporabljajo v vlažnih pogojih. Pri daljšem skladiščenju je priporočljivo hraniti spalno vrečo v večji vreči (skladiščna vreča), v nasprotju z majhno potovalno vrečo (kompresijsko vrečo). Vendar pa se številni redni pohodniki in pohodniki strinjajo, da pri obešanju spalne vreče pazite, da položaj vreče na obešalniku premikate v intervalih, da ne ustvarite "mrtve točke" (mesta, kjer je polnilo zdrobljeno, tako da le to na the mestih ne zagotavlja več izolacije in je posledično kot takšno neuporabno), je najboljši način za shranjevanje vrečke za daljša obdobja.

Za polnitve spalne vreče se lahko uporabljajo  tudi drugi materiali, predvsem bombaž in volna. Volna lepo odbija vodo in se tudi upira stiskanju, vendar tehta veliko več kot katera koli alternativa. Bombaž močno zadržuje vodo in ima veliko težo, vendar je zaradi nizke cene privlačna možnost za uporabo, kot sta stacionarno kampiranje ali kampiranje z avtomobilom, kjer so te pomanjkljivosti manj pomembne. Bombažna izolacija ne zagotavlja toplote, če se zmoči (na primer zaradi padca spalne vreče v vodo), zato spalnih vreč, izoliranih z bombažem, ne uporabljajo profesionalci ter resni pohodniki.

 

Temperaturni razredi spalne vreče

V Evropi standard EN 13537 (uveden leta 2005) normalizira temperature, pri katerih je spalna vreča ocenjena za uporabo. Marca 2010 je REI začel od ameriških proizvajalcev zahtevati, da upoštevajo standard EN 13537,[3] in oktobra 2016 je standard ISO 23537-1:2016 nadomestil standard EN 13537.

Test A, ki se opira na ogreto lutko, zagotavlja štiri temperature:

Zgornja meja (upper limit) je najvišja temperatura, pri kateri lahko 'standardni' odrasel moški dobro spi brez prekomernega znojenja.

Meja udobja (comfort rating) temelji na 'standardni' odrasli ženski, ki ima udoben spanec.

Spodnja meja (lower limit) temelji na najnižji temperaturi, pri kateri se šteje, da lahko 'standardni' odrasel moški dobro spi.

Skrajna meja (extreme rating) je le ocena preživetja za 'standardnega' odraslega moškega. To je le skrajna ocena preživetja in ni priporočljivo, da se zanašate na to oceno za splošno uporabo.

Prehodno območje med mejo udobja (comfort rating) in spodnjo mejo (lower limit) običajno velja za najboljše vodilo za nakup.

Ocena spalne vreče običajno označuje najnižjo temperaturo, pri kateri bo ogrevala povprečnega spalca. Na primer, spalna vreče  0° zagotavlja da bo oseba lahko spala pri temperaturi 0°, vendar ne nujno udobno.

Druge pomembne spremenljivke vključujejo, kaj uporabnik namerava obleči med spanjem, kakšno spalno podlogo uporablja in kako dobro uporabnik zadržuje toploto v spalni vreči.

Pokazalo se je, da vlaga (bodisi zunanja ali zaradi znojenja) močno zmanjša izolacijski učinek spalnih vreč.